Vi ved faktisk ikke hvorfor tegnet ser ud som det gør i dag, men vi kan konstatere at det er et tegn der har ændret sig en del over tid. Det ser også ud til at der i en periode har været benyttet flere forskellige tegn for netop begrebet ’ung’.
Tegnet har ændret sig meget og ligner i dag slet ikke det tegn vi finder i de ældste danske beskrivelser af tegnet for ’ung’. I udgivelsen fra 1926 finder vi for første gang en beskrivelse af tegnets udførsel som du kan se udført her: UNG~4. En flad hånd med håndryggen vendt udad ført ned foran ansigtet. Efterligner det muligvis et glat ansigt? I den følgende udgivelse fra 1967 er der tilsyneladende sket en udvikling i tegnet, som nu har fået en tilføjelse i udførslen af tegnet. I teksten er tegnet beskrevet som ” […] + stærk.” Baseret på billedet og den medfølgende tekstbeskrivelse formoder vi at tegnet blev udført på denne måde UNG~5.
I perioden mellem 1967 og 1979 bliver den variant der er præsenteret ovenfor, tilsyneladende meget mindre anvendt, for i udgivelsen fra 1979 (den røde ordbog) ser vi pludselig tre andre varianter af tegnet for ’ung’. Den ene variant, UNG~6, har stadig en bevægelse i nærheden af ansigtet, men minder i udførslen om tegnet SMUK som vi kender det i dag. De to andre varianter er begge to-hånds tegn og artikuleres noget lavere i tegnrummet ud for brystet. De tegnes henholdsvis som UNG~2 (samme håndform som STÆRK, men lavere artikulationssted og orientering) og UNG~3. Det sidste tegn kan være udviklet fra det gamle håndalfabet og tegnene for henholdsvis 'u', 'n' og 'g' udført i en flydende bevægelse evt. kun med en hånd.
I en af Døvefilms udsendelser fra 1992 ser vi i samme klip tre forskellige tegnsprogstalere benytte sig af tre forskellige tegn for ’ung’. To af tegnvarianterne var også med i udgivelsen fra 1979. Vi blev nysgerrige på hvad det skyldes at de tre talere benytter hver deres tegnvariant i samme indslag. Aldersforskel kan være en af årsagerne, men det kan også skyldes geografisk forskellige opvækststeder og skoler. I Ordbog over Dansk Tegnsprog finder vi den sidste tegnvariant af tegnet UNG~1 fra udsendelsen i 1992. Dette tegn har tilsyneladende træk fra to af de tidligere varianter idet bevægelsen ligner den vi fandt i 1979, tegnet UNG~2, mens hændernes form, som en v-hånd, ligner håndformen i UNG~3.
Skrevet af Elisabeth Holm Hansen og Janne Boye Niemelä i 2022.