I 1998 blev der udgivet en lærebog i tegnsprog, men siden da har der ikke været et samlet værk om dansk tegnsprog. Derfor er det en glæde at der nu arbejdes på at samle og beskrive sprogets grammatik.

Elisabeth Engberg-Pedersen systematiserer eksisterende og ny viden om dansk tegnsprog og offentliggør materialet løbende her på hjemmesiden. På den måde kan grammatikken udvikles og tilpasses i takt med ny forskning.

Forord ved Elisabeth Engberg-Pedersen

Publiceringsdato: 15-03-2025

 


Forord
Ideelt skal en grammatik for et sprog omfatte alle aspekter af sætningernes og ordenes opbygning og regler for hvordan man udtaler ord og sætninger, dvs. syntaks, morfologi og fonetik. Og den må meget gerne også omfatte beskrivelse af forskellige brugsaspekter, fx forskelle på formel og uformel stil eller hvordan man fanger andres opmærksomhed og skifter mellem de enkelte personers replikker i en samtale.

Det er imidlertid urealistisk at nogle få mennesker kan lave sådan en grammatik inden for en årrække. Denne Grammatik for dansk tegnsprog bygger på min tidligere forskning i dansk tegnsprogs grammatik suppleret med andres undersøgelser og med nye undersøgelser jeg selv laver. Disse forskellige dele af en omfattende grammatik har ikke været skrevet sammen før. Derfor må det forventes at nogle kapitler vil skulle ændres når andre kapitler kommer til. Det ville måske være bedre at skrive en samlet bog og vente med at offentliggøre afsnit til det hele var så afsluttet som det kan forventes at blive. Men netop fordi vi stadig udvider med nye undersøgelser, vil jeg udnytte den fleksibilitet som internettet giver, og offentliggøre nye afsnit løbende.

Nogle af undersøgelserne blev lavet af Janne Boye Niemelä i et projekt støttet af bevillinger fra Augustinusfonden, Direktør Alfred Jacobsens Fond og Schwab Charitable Fund 2018-2019. Disse dele er integreret i bogens kapitler. Andre undersøgelser har fået støtte fra Oticonfonden 2016-2017, Lundbeckfonden 2002 og Statens Humanistiske Forskningsråd 1989 og 1990. Når kapitlerne bygger på andres undersøgelser, henvises der til disse i slutningen af kapitlerne. I øvrigt er undersøgelserne lavet i min forskningstid som ansat ved Københavns Universitet. Jeg vil gerne takke fondene og Københavns Universitet for at give mig mulighed for at arbejde med dansk tegnsprog, og især vil jeg takke alle de døve der har stillet deres sprog, tid og velvilje til rådighed gennem tiderne. Sidst, men ikke mindst, vil jeg takke Janne Boye Niemelä og Mads Jonathan Pedersen for diskussioner af mange af bogens kapitler.

Danske Døves Landsforbund og Ordbog for Dansk Tegnsprog (ODT) har velvilligt stillet ordbogens og det korpus ordbogen bygger på, til rådighed for arbejdet. Alle illustrationer af enkelttegn er gengivet med tilladelse fra ODT.

København, februar 2025
Elisabeth Engberg-Pedersen

 

Kapitel 1: Indledning

Publiceringsdato: 15-03-2025

Indholdsfortegnelse:

1.1 Dansk tegnsprogs opståen
1.2 Dansk tegnsprogs særlige karakter
1.2.1 Visuel kommunikation
1.2.2 Dansk tegnsprog og fransk tegnsprog
1.2.3 Tegn og pantomimiske træk
1.2.4 Flere signaler samtidig
1.2.5 Locus, locusvalg og referenter
1.3 Sætningsled i dansk tegnsprog – introduktion til speciel terminologi

Om forfatteren:

Foto: Mads Poulsen

Elisabeth Engberg-Pedersen er professor emeritus i anvendt lingvistik, Københavns Universitet. Hun har en særlig interesse for dansk tegnsprog (DTS), og hendes langsigtede mål er at publicere en grammatik for dansk tegnsprog på denne webside.

 

Kontakt

Har du nogle kommentarer eller spørgsmål til publikationen, så skriv en e-mail til dansktegnsprog@dsn.dk.

Dansk TegnsprogDansk Tegnsprog
Ordbog
Dansk Tegnsprog
Dansk Tegnsprog
Dansk Tegnsprog