Det første tegn, FRIKVARTER, har muligvis sin oprindelse på Fredericiaskolen da flere i referencegruppen som selv er tidligere elever på skolen, genkendte det derfra. Ud fra svarene lader det til at tegnet kan spores ganske langt tilbage i tiden, måske helt tilbage til den første halvdel af 1900-tallet.
Tegnet stammer sandsynligvis fra før der var blinklys som vi kender det i nyere tid, når læreren skulle gøre eleverne opmærksomme på at de skulle komme ind i klassen igen efter frikvarteret. I en produktion fra Døvefilm dateret til 1970 ser vi en skoledreng klappe sine skolekammerater ind efter frikvarteret, hvor klappe-bevægelsen tydeligt skal indikere at frikvarteret er slut. Vi kan ikke med sikkerhed sige at denne brug af klappe-bevægelsen er en forløber for det etablerede tegn, men noget kunne tyde på det. Se klippet her:
I Ordbog over Dansk Tegnsprog finder vi et andet tegn for frikvarter, og det er tegnet LEDIG/frikvarter/. I de tidligere danske tegnordbøger optræder der ikke noget tegn for det begreb, og vi ved derfor ikke hvor gammelt tegnet er eller om det er et forholdsvist nyt tegn for det begreb. Vi har heller ikke fundet frem til hvorfor begrebet har fået det tegn tilknyttet, men en antagelse kunne være at det skyldes den skriftlige og lydlige lighed med ’fri’, som er første led i begrebet. Udførelsen af tegnet kan være modificeret med flere gentagelser på grund af de flere stavelser der er i ordet ’frikvarter’, hvor mundbevægelserne minder om det danske ord.
En meget stor del af referencegruppen svarede at de ikke bruger tegnet LEDIG/frikvarter/.
Skrevet af Elisabeth Holm Hansen og Janne Boye Niemelä i 2023.
Henvisninger