Etymologi kommer af det græske etymologia og betyder ifølge Den Danske Ordbog ” læren om et ords [eller tegns] oprindelse og historiske udvikling”. Visse tegn kender vi oprindelsen på fordi der findes dokumentation enten i form af videooptagelser eller gamle ordbøger. Andre tegn ved vi derimod ikke nok om til at kunne komme med et sikkert bud. Mange tegn udvikler sig over tid fra at være et ikonisk tegn hen imod en mere abstrakt form. Det gælder fx for tegnet BONDE der oprindeligt illustrerede bøndernes frisure, men som siden hen har ændret bevægelse, men dog bevaret håndform og artikulationssted. Se her udklippet fra ordbogen fra 1907:
I mange tilfælde mister tegn altså deres gennemskuelighed med tiden. I den forbindelse opstår der ofte det man kalder folkeetymologi, dvs. forklaringer på et tegns oprindelse der ikke bygger på sproghistorisk viden, men på folkelige opfattelser og omtolkninger.
En sådan forklaring findes fx for tegnet KØKKEN. Gennem tiden er forklaringen i folkemunde blevet at KØKKEN kommer af tegnet KARL (som i dag også betyder bl.a. ’tjener’ og ’betjening’). En karl, der arbejdede på en gård, befandt sig muligvis ofte i køkkenet, og derfor mener nogle at tegnet KØKKEN har fået den form det har i dag. Det er dog en forklaring man skal være forsigtig med hvis den ikke kan bekræftes på et videnskabeligt grundlag.
En mulig forklaring findes også fx for det mest udbredte danske tegn for Israel som på det seneste har affødt nogle negative reaktioner, da nogle mener at det kan hænge sammen med holocaust og være udtryk for antisemitisme. Tegnet skulle ifølge fortællingen kunne forbindes med at jødiske mænd fik klippet skægget af under Hitlers naziregime. Imidlertid viser det sig at tegnet stammer fra langt tidligere tider. I Sverige er tegnet dokumenteret i betydningen jøde så tidligt som i 1916, dvs. mere end 20 år før 2. verdenskrigs begyndelse. Der er altså, så vidt vi ved, intet sproghistorisk belæg for at tegnet skulle være et udtryk for antisemitisme. Det er snarere end del af folkeetymologien.
Skrevet af Elisabeth Holm Hansen og Janne Boye Niemelä i 2023
Henvisninger