Negationer vises i hovedreglen ved udførslen af et tegn udført samtidigt med hovedryst, en særlig mimik eller et tegn for ikke. Man kan dele dem op i regelmæssige og uregelmæssige negationer.
Nogle negationer kan kaldes for regelmæssige i den forstand at de udspringer af den positive pendant. Det kunne være tegnet HOLDE i betydningen 'at overholde noget' der får en negativ betydning ved at tilføje hovedryst og ved at supplere med en særlig mimik der viser fx ubehag, men uden at ændre på selve tegnudførslen. Et eksempel på denne type negation ses nedenfor hvor hovedrysten akkompagnerer tegnet HOLDE:
PEG_VRED_ÅRSAG_PEG_HOLDE_AFTALE
Han blev vred over at de ikke havde overholdt aftalen.
Kilde: Ordbog over Dansk Tegnsprog under tegnet FAST
I dansk tegnsprog findes der flere tegn som har en indbygget negation i sig. Man kan kalde denne form for tegn for uregelmæssige negationer fordi de ikke er baseret på det positive tegn de er modsætning til.
Følgende negationer falder ind under denne kategori:
Nogle regelmæssige negationer kan måske med tiden komme til at minde om uregelmæssige negationer i takt med at den positive udførsel af tegnet bliver brugt mindre og mindre. Et eksempel på dette er tegnet TØR-IKKE som er en benægtelse af tegnet TURDE.
En eksempelsætning med TØR-IKKE ses nedenfor:
MOTION_IKKE_AV_JEG_PROFORM_TURDE_JEG_STÅ-OP_TURDE
Oversættelse: Det gjorde ondt når jeg bevægede mig, jeg turde hverken røre mig eller rejse mig op.
Kilde: Ordbog over Dansk Tegnsprog under tegnet TURDE
På baggrund af svar fra referencegruppen kan vi konstatere at tegnet TURDE i positiv form ikke er særligt udbredt længere, og at det primært bruges blandt midaldrende og ældre tegnsprogstalere. I stedet bruger man tegnet MODIG/tør/ i positiv form.
Skrevet af Janne Boye Niemelä og Elisabeth Holm Hansen i 2024.