Ligesom alle andre sprog så bestemmer sprogbrugerne hvordan det danske tegnsprog skal bruges og dermed også hvornår ældre tegn ikke giver mening at bruge mere. Så ja, man må gerne bruge det gamle tegn for ’s’. Håndalfabetet har ikke altid set ud som det vi kender i dag der først blev endelig indført i Danmark i 1977, da Danske Døves Landsforbund (DDL) på deres landsmøde vedtog at skifte til det nye. Før 1977 så nogle af håndstillingerne markant anderledes ud fx ’s’ som spørgsmålet her drejer sig om.
Vi har undersøgt om det gamle tegn for ’s’ stadig bliver brugt i dag og i hvilke sammenhænge det bliver brugt. Af vores referencegruppes tilbagemeldinger kan vi se at nogle faktisk foretrækker det gamle tegn for ’s’ fremfor det nye. Flere bruger det som et fast tegn for es i forbindelse med kortspil, mens nogle benytter det i sammensatte tegn som fx S^TOG og S^FAG. Derudover bliver det af nogle brugt til faste betegnelser som fx SF, SAS eller DSB. I det sidstnævnte eksempel kan man også opleve kombinationen af det gamle tegn for ’d’ og det gamle tegn for ’s’.
Endelig bliver det gamle tegn for ’s’ ofte brugt i kommunikation med døvblinde og ældre døve.
Hvis du vil vide mere eller se hele det gamle håndalfabet, så kan du finde det her i et tidligere svar: https://dansktegnsprog.dk/brevkasse/spoergsmaal/hvordan-ser-det-gamle-haandalfabet-ud/.
Skrevet af Elisabeth Holm Hansen og Janne Boye Niemelä i 2022.
Henvisning