I arbejdet med Ordbog over Dansk Tegnsprog er der registreret 54 forskellige mundbevægelser som ikke imiterer danske ord. Tegn med disse mundbevægelser er gennem tiden blevet givet mange forskellige navne. I 1970’erne kaldte man dem døvetegn, siden specielle tegn og udvalgte tegn, og i dag er termen enkelttegn nok den mest udbredte. Vi mener dog ikke at termen er så god, da den er meget langt fra selvforklarende og i øvrigt refererer til tegnene som helhed, mens det i virkeligheden er mundbevægelserne det specifikt handler om. Andre termer som tegn med ikke-danske mundbevægelser og tegn med tegnsprogsspecifikke mundbevægelser er blevet foreslået. Den første mener vi ikke er god idet den dels tager udgangspunkt i dansk, dels definerer mundbevægelserne negativt, dvs. som noget de ikke er. Sidstnævnte er en meget lang term og er ikke helt retvisende da andre mundbevægelser jo også er tegnsprogsspecifikke.
En anden udfordring er at der jo findes flere tegn som kan udføres med både egne mundbevægelser og med indlånte mundbevægelser der minder om danske ord. Tæller de tegn så med som enkelttegn? Nogle eksempler på den type tegn er OVERSTÅET[æ] vs. OVERSTÅET/overstået/, SMUTTE<kort pust> vs. SMUTTE/smutte/ og ALLEREDE[bæd] vs. ALLEREDE/allerede/. Derfor står vi tilbage med hvordan afgrænser vi? Hvad er definitionen?
Vi har altså ikke en term klar til erstatning for enkelttegn. Vi mener nemlig ikke at de bør refereres til som en gruppe da der ikke er nogen klar definition. Alle tegnene som findes i dansk tegnsprog er blot tegn ligesom alle ord i dansk blot er ord.
Ønsker du mere viden om emnet mundbevægelser, så kan du finde cand. mag. i lingvistik Tinne Lunds universitetsspeciale her. Derudover kan du se vores temaside om mundbevægelser i dansk tegnsprog.
Skrevet af Anna Sofie Hartling, Elisabeth Holm Hansen og Janne Boye Niemelä i 2022.