Tegnet for karantæne har for nylig været emne for diskussion i forbindelse med coronavirussens indtog. Den høje smittefare der er forbundet med coronavirussen, har betydet at mennesker smittet med virussen er blevet afskåret fra kontakt med omgivelserne – eller m.a.o. sat i karantæne. Nogle brugere af dansk tegnsprog mener imidlertid at tegnet for karantæne kun kan bruges i betydningen ’midlertidig udelukkelse fra deltagelse i sportskampe pga. en forseelse’.
Vi har spurgt Dansk tegnsprogs-afdelingens referencegruppe på Facebook om de ville bruge tegnet for karantæne udenfor sportens verden. Blandt dem af referencegruppens 30 medlemmer der har svaret, er der lidt flere der har svaret ja end nej.
Her på Afdelingen for Dansk Tegnsprog mener vi heller ikke at der er noget til hinder for at tegnet for karantæne også anvendes i forbindelse med isolation pga. smitte eller risiko for smitte. Det er et meget velkendt fænomen at tegn – ligesom ord i dansk – fra et domæne lånes ind i et andet domæne.
I dansk har ikke mindst sportens verden bidraget med mange ord og udtryk som nu bruges i hverdagssproget, fx takle og score. Man kan altså ikke bare ’takle en modspiller på banen’, man kan også ’takle sine problemer’ eller ’en situation på en bestemt måde’. Tilsvarende kan man ’score et mål’, og man kan ’score en mand eller en kvinde’.
Tegnet for score er også et eksempel på denne udvidelse i anvendelsen i tegnsprog hvor det tillige kan bruges i begge kontekster, og hvor det har sin oprindelse i sportsverdenen.
Ordet karantæne står i Den Danske Ordbog opført med begge betydninger:
1. ’midlertidig isolering af mennesker eller dyr som har eller kan have en smitsom sygdom’
2. ’midlertidig udelukkelse fx fra deltagelse i sportskampe pga. en forseelse’
I dansk er der interessant nok tale om den modsatte bevægelse, sådan at karantæne først – og i hvert fald siden 1700 – er blevet anvendt i forbindelse med sygdomsforebyggelse, og sidenhen – i løbet af det 20. århundrede – er blevet et almindeligt ord at bruge i forbindelse med udelukkelse fra sportsbegivenheder.
I dansk tegnsprog har tegnet for karantæne i øvrigt allerede mere end én brug. Tegnet kan således anvendes om at ’blive fyret fra sit arbejde’ og generelt om at ’blive smidt ud fra et sted’. I disse betydninger, såvel som i betydning 1. og 2. nævnt fra Den Danske Ordbog ovenfor, er der tale om samme grundbetydning af tegnet (eller ordet): Der er noget man bliver holdt væk eller ude fra.
Om tegnet for karantæne bør bruges eller vil blive brugt i forbindelse med isolering af mennesker eller dyr for at forebygge sygdomme, er imidlertid kun noget sprogbrugerne kan afgøre.
Skrevet af Anna Sofie Hartling og Janne Boye Niemelä i 2020.