På Døvehistorisk Selskabs hjemmeside kan man finde dokumentation for at tegnet DØV~1 blev brugt i 1961. På hjemmesiden findes nemlig et link til et af Døvefilms første tv-programmer som er et interview med Viggo Christian Hansen fra 1961, og her kan man se tegnet DØV~1 blive anvendt. Nogle tegnsprogstalere mindes imidlertid som børn at have brugt tegnet DØV~1 – både på Fredericiaskolen og på Nyborgskolen i 1950’erne – og dermed altså før 1961. Men det første håndgribelige bevis for tegnets anvendelse har vi først i 1961.
I tegnordbogen fra 1979 kan man for første gang finde tegnet DØV~1 i en ordbog. Her ses også et billede af tegnet for døv udført med indeksfingeren som bevæges i en bue fra øret til munden (DØV~2). Tidligere ordbøger har ikke DØV~1 med. I tegnhåndbogen fra 1967 finder man i stedet tegnet for døv udført med en flad hånd mod øret (DØV~3). Det samme gælder i ordbogen fra 1926, men den viser også tegnet udført med indeksfingeren (DØV~2) under opslaget døvstum. I ordbogen fra 1907 kan man under opslaget døvstum se at tegnet udføres med indeksfingeren (DØV~2).
Som nævnt ovenfor kan man i de ældre ordbøger se de gamle tegn for døv, og særligt tegnet som udføres ved at indeksfingeren bevæges i en bue fra øret til munden, er interessant. Vi kan ikke finde nogen nedfældede forklaringer på hvorfor tegnet DØV~1 ser ud som det gør i dag, men vi gætter på at det skal illustrere en hørelse som ”tømmes”. Vi har imidlertid hørt flere sige at de forbinder DØV~2 med begrebet døvstum. Det er en betegnelse der nu ”regnes […] for forældet og nedsættende” som der står om sprogbrugen i opslaget døvstum i Den Danske Ordbog. Betegnelsen er tilmed misvisende da de færreste døve også er stumme. Det kan altså være derfor at det gamle tegn er blevet erstattet af tegnet DØV~1. Men DØV~2 er stadig i brug og anvendes ifølge www.tegnsprog.dk om den særlige identitet der kan være forbundet med at tilhøre gruppen af døve.
Skrevet af Anna Sofie Hartling og Janne Boye Niemelä i 2021.