Tegnet for Brohusgade på Nørrebro i København, der siden 1898 har huset Døveforeningen, har en lang historie bag sig, og tommelfingrene har spillet en central rolle i tegnet fra begyndelsen til i dag. Mange unge anno 2020 siger tegnet meget hurtigt – som GADE, men med mere løftede tommelfingre, mens de fleste midaldrende og ældre siger det med rotation i tommelfingrene. Rotationen er vigtig for at forstå tegnets etymologi.
Vi har nemlig god grund til at tro at tommelfingrene i tegnet – med eller uden rotation – repræsenterer de to sekstaller i 1866 som er året hvor Døveforeningen blev stiftet, jf. det fulde navn Døveforeningen af 1866.
I vores videoarkiv på Afdeling for Dansk tegnsprog har vi fundet frem til to videoer af ældre dato hvor tegnet indgår. Videoerne er begge fra 1960’erne, og de to tegnsprogstalere er begge mænd som er i 70’erne på optagetidspunktet (se videoerne nedenfor). De omtaler ’Døveforeningen af 1866’ på to forskellige måder – den ene med to roterende tommelfingre, og den anden med en roterende tommelfinger på den dominerende hånd og med fem udstrakte fingre på den ikkedominerende hånd. Begge måder indeholder ældre tegn for tallet 6 fra Castbergs system. Sidstnævnte måde at sige ’Døveforeningen’ på er formentlig tidsmæssigt kommet før den anden, men begge måder har en vis lighed med nutidens tegn for Brohusgade, og vi mener derfor at BROHUSGADE-tegnet er en videreudvikling af disse ældre tegn.
Vi har også hørt en anden forklaring på historien bag tegnet for ’Brohusgade’, som tager udgangspunkt i at tommelfingrene i BROHUSGADE ligner r’er fra mund-hånd-systemet. Før i tiden kom der nemlig mange hørehæmmede i Døveforeningen, og de brugte mund-hånd-systemet.
Som beskrevet ovenfor er der dog ret godt belæg for at BROHUSGADE etymologisk er relateret til tallet 6.
Nedenfor kan du klikke på billedet for at se de to mænds måde at sige Døveforeningen af 1866 på.
Skrevet af Anna Sofie Hartling og Janne Boye Niemelä i 2020