Kort svar
Tegnet for april ser sandsynligvis ud som det gør, fordi det kommer af et ældre tegn for drille.
Forbindelsen mellem det ældre tegn for 'drille' og det nuværende tegn for 'april'
Mens tegnet for april ikke optræder i de ældste ordbøger, findes der beskrivelser af det ældre tegn for drille i ordbøger fra begyndelsen af 1900-tallet. Forbindelsen mellem tegnene er den at man som bekendt har - og i flere hundrede år har haft - tradition for at drille hinanden den 1. april. Traditionen kan spores tilbage til 1600-tallet her i Europa, men i Indien har traditionen eksisteret i årtusinder hvor man hvert år i slutningen af marts sender folk ud på falske ærinder.
... men det nuværende tegn for 'drille' ligner da ikke det nuværende tegn for 'april'?
I dag anvendes ofte et andet tegn for drille end det tegn der er beskrevet i ældre ordbøger. Beskrivelsen af det ældre tegn optræder første gang i ordbogen fra 1907 med ordene: "Højre Tommelfinger sættes under Hagen (den iøvrigt lukkede Haand vender ligefrem) og Haanden føres flere Gange frem, således at Tommelfingeren i Fremgangen kommer til at glide langs Hagens Underside."
Tegnet for april optræder første gang i Håndbog i Tegnsprog fra 1967 med y-håndformen, altså det tegn som vi kender i dag. Man kan i dag bruge tegnet enten med y-håndformen eller 1-håndformen, men y-håndformen er den mest udbredte variant ifølge vores referencegruppe.
Man ved at det gamle tegn for drille også tidligt har været brugt som tegnet for april, men hvor stor en udbredelse det havde i begyndelsen, og præcis hvornår håndformen skiftede til y-håndform, vides ikke.
Skrevet af Kasper Lind-Hansen Kristjansson og Janne Boye Niemelä i 2020.
Henvisninger
- De døvstummes Haandalfabet og 280 af de almindeligste Tegn (1907). Udgivet af præst Johannes Jørgensen, København.
- Tegnsprogsordbog (1926). Udgivet af Døvstumme-Raadet, København.
- Håndbog i Tegnsprog (1967). Udgivet af Danske Døves Landsforbund, København.
- Dansk Tegn Ordbog (1979). Udgivet af Danske Døves Landsforbund, København.
- Videnskab.dk (2017): Aprilsnar: Hvor stammer traditionen fra? Udgivet af Videnskab.dk, Valby.