Det er helt almindeligt at have flere tegn eller ord for det samme indhold – både på dansk tegnsprog og på andre sprog. Fx har man på dansk fordi, da, siden og eftersom, der alle kan betyde det samme som ’fordi’ (se opslaget om eftersom i Den Danske Ordbog hvor fordi, da og siden nævnes som synonymer, altså som ord der betyder det samme: https://ordnet.dk/ddo/ordbog?query=eftersom&entry_id=11010618).
Vi har lavet en lille undersøgelse af disse tegn for ’fordi’:
- ÅRSAG[i] (med mundbevægelsen [i])
- ÅRSAG/fordi/ (med mundbevægelsen /fordi/)
- PÅ-GRUND-AF[i] (med mundbevægelsen [i])
- DERFOR/fordi/ (med mundbevægelsen /fordi/).
For at undersøge hvor udbredte tegnene er, lavede vi en spørgeskemaundersøgelse på dansktegnsprog.dk, hvor vi spurgte folk hvilke af de 4 tegn de selv bruger i betydningen ’fordi’. Folk kunne godt svare at de brugte flere af de 4 tegn.
Vi fik 81 besvarelser, og tabellen her viser %-del der svarer hvilket tegn folk bruger:
1. ÅRSAG[i] (med mundbevægelsen [i]): 70 %
2. ÅRSAG/fordi/ (med mundbevægelsen /fordi/): 31 %
3. PÅ-GRUND-AF[i] (med mundbevægelsen [i]): 15 %
4. DERFOR/fordi/ (med mundbevægelsen /fordi/): 59 %
De fleste deltagere har svaret at de bruger flere tegn for ’fordi’, men 37 % har svaret at de kun bruger et enkelt tegn for ’fordi’. Undersøgelsen viser at ÅRSAG[i] (med mundbevægelsen [i]) er den mest almindelige måde at sige ’fordi’ på på dansk tegnsprog.
Et af problemerne ved vores undersøgelse er at vi har spurgt folk hvilke tegn de bruger. Det er bare ikke sikkert at de selv er bevidste om hvad de gør. Fx kan det sagtens være at folk der har svaret at de kun bruger et tegn for ’fordi’, faktisk benytter sig af flere forskellige tegn når de taler – de lægger bare ikke mærke til det.
Skrevet af Anne Kjærgaard og Janne Boye Niemelä i 2019.