Den endegyldigt sande historie bag tegnet AMAGER fortaber sig i historiens tåger, men der findes flere interessante bud på hvorfor tegnet ser ud som det gør.
Tre af de fire bud på etymologiske forklaringer som Afdeling for Dansk Tegnsprog har kendskab til, er forbundet til den store hollandske population på Amager fra 1500-tallet og frem. Det første af disse går på at hollænderne holdt gæs, og bevægelsen med albuen er et billede på gåsens baskende vinger.
Andet bud på en forklaring bunder i hollændernes traditionelle danse. Armbevægelsen i tegnet skulle da være en bevægelse der indgik i en sådan folkedans. Som mulig støtte til denne forklaring kan nævnes at tegnet tidligere blev udført med begge arme.
Den tredje og sidste hollænderrelaterede forklaring på tegnets oprindelse hænger sammen med at man om hollænderne sagde at de var meget flittige. Det gamle tegn for flittig udføres med to knyttede hænder der bevæges foran kroppen, og det er altså muligt at AMAGER-tegnet er en videreudvikling af dette.
Det fjerde bud som ikke har at gøre med den historiske hollandske indflydelse på Amager, er at bevægelsen i tegnet AMAGER skal illustrere at man skubber nogen væk fra sig som en metafor for at Amager ikke er en del af København.
På Afdeling for Dansk Tegnsprog ved vi ikke om den rigtige forklaring på tegnets oprindelse overhovedet findes blandt disse fire da vi ikke kender til nogen historiske kilder der kan bekræfte nogen af mulighederne. Det er muligt at alle fire forklaringer blot er folkeetymologier, dvs. ikkevidenskabelige forklaringer på tegnets oprindelse som typisk er overleveret fra tidligere generationer.
De forskellige bud på AMAGER-tegnets oprindelse kommer fra medlemmerne i Afdeling for Dansk Tegnsprogs referencegruppe.
Skrevet af Anna Sofie Hartling og Janne Boye Niemelä i 2021.