Kort svar
Der er ikke nogen i Danmark der kan forbyde folk at bruge bestemte ord, heller ikke døvstum. Men ordet kan virke sårende eller bare forkert – døve er jo ikke stumme, de bruger bare ikke deres stemme. Mange hørende ved ikke at mange døve ikke bryder sig om døvstum. Derfor kan det være en god ide at gøre opmærksom på at man ikke bryder sig om ordet. Man kan også fortælle at Den Danske Ordbog skriver at døvstum regnes for ”forældet og nedsættende" og gør opmærksom på at man i stedet kan bruge døv.
Fra døvstum til døv i love og døveorganisationer
Smaablade for Døvstumme ændrede navn til Døvebladet i 1950. Op gennem 50’erne var der en del diskussion i Døvebladet om døvstum og døv, og ikke alle ønskede at holde op med at bruge ordet døvstum.
I lov om foranstaltninger vedrørende døve og tunghøre fra 1950 bruger man ordene døv og tunghør, ikke døvstum. Da Dansk Døvestumme Forbund og Døvestummeforeningen af 1866 blev slået sammen i 1953, ændrede man navn til Døvstummeforeningen af 1866 – Danske Døves Landsforbund. I 1959 blev Døvstummeforeningen af 1866 ændret til Døveforeningen af 1866.
Ordet døvstum i ordbøger over dansk
Der er ikke nogen tradition i Danmark for at fjerne ord fra ordbøger fordi de kan virke stødende. Redaktørerne af en ordbog interesserer sig for om ordet bliver brugt. Hvis et ord er rimeligt almindeligt, bør det også stå i ordbøgerne. Døvstum står både i Den Danske Ordbog og Retskrivningsordbogen.
Den Danske Ordbog skriver at døvstum regnes for ”forældet og nedsættende" og gør opmærksom på at man i stedet kan bruge døv. Retskrivningsordbogen indeholder ikke oplysninger om hvordan ord bruges og opfattes.
Henvisninger