Kort svar
Ja, det er der. Det mest almindelige er det samme som tegnet ÆG. Det andet tegn symboliserer Jesus’ genopstandelse, nemlig PÅSKE. Tegnet PÅSKE er sjældent.
Hvor gamle er de to tegn for påske?
Tegnet ÆG for påske er tilsyneladende det ældste. Det er i hvert fald blevet brugt siden 1920’erne – det står nemlig i Ordbog i de døvstummes Tegnsprog fra 1926.
Tegnet PÅSKE står i Håndbog i Tegnsprog fra 1967.
Hvor kommer tegnet PÅSKE fra?
Håndbog i Tegnsprog fra 1967 var et forsøg på at skabe et fællesnordisk tegnsprog, og tegnet er muligvis opstået da man arbejdede med håndbogen.
Tegnet PÅSKE bruges tilsyneladende på norsk tegnsprog, i hvert fald findes det i den norske ordbog Tegnordbok. Så vidt vi ved, er tegnet dog ikke så gammelt på norsk tegnsprog. Det ser altså ikke ud til at tegnet stammer fra norsk tegnsprog og derefter er taget med i Håndbog i Tegnsprog. Det er nok snarere sådan at nordmændene har overtaget tegnet fra håndbogen.
Tegnet PÅSKE er også blevet brugt i Island. Så vidt vi ved, bruges det dog ikke længere på islandsk tegnsprog, og det er uklart hvor almindeligt det har været tidligere.
Bruges begge tegn for påske i dag?
Den nyeste ordbog vi har over dansk tegnsprog, Ordbog over Dansk Tegnsprog, har kun tegnet ÆG for påske.
Tegnet PÅSKE bruges stadig i dansk tegnsprog, men det er sjældent. Nogle mener det tidligere især var døvepræsterne der brugte PÅSKE. Måske fordi præsterne gerne ville knytte påsken til Jesus’ opstandelse – og ikke så meget til æg! I dag følger døvepræsterne Tegnbiblen og bruger tegnet ÆG ledsaget af mundbevægelsen /påske/.
Henvisninger
Skrevet af Anne Kjærgaard og Janne Boye Niemelä i 2018.