Brevkasse: Er dansk tegnsprog et selvstændigt sprog?

Close

Kort svar
Ja, ja og atter ja! Dansk tegnsprog har sin egen grammatik og sit eget tegnforråd og er ikke en gengivelse af dansk med tegn i stedet for lyd.

Dansk tegnsprog har sin egen grammatik
Grammatikken i dansk tegnsprog adskiller sig både fra dansk og fra andre tegnsprog. Eksemplet nedenfor kan oversættes til dansk som 'jeg smuglede ølkassen ud i skoven og gemte den'. Hvis man sammenligner sætningerne på dansk og dansk tegnsprog, er der flere forskelle. Fx kommer tegnene på dansk tegnsprog i en anden rækkefølge end ordene på dansk, og ordet i svarer slet ikke til et tegn på dansk tegnsprog.

JEG-ØL-KASSE-GEMME-SKOV-SMUGLE (klik på sætningen for at se den)
'Jeg smuglede ølkassen ud i skoven og gemte den.'

Tegnene på dansk tegnsprog svarer ikke nødvendigvis til et enkelt dansk ord
Et bestemt tegn kan ikke nødvendigvis oversættes med et bestemt dansk ord. På dansk har man fx ordet stærk. Men man bruger forskellige tegn på dansk tegnsprog alt efter om man taler om en stærk mand (se STÆRK) eller stærk sennep (se SMAGE-STÆRKT).

Hvorfor tror nogle at dansk tegnsprog ikke er et selvstændigt sprog?
For mange hørende hører sprog og lyd meget tæt sammen. De færreste danskere vil være i tvivl om at man kan tale om alt på fx engelsk eller tysk - hvis man altså kan sproget. Men de leste hørende kender kun til sprog der benytter sig af lyd. Derfor er det nok svært for mange hørende at forestille sig at man kan have et sprog der kan det samme som fx dansk, engelsk og tysk, men uden lyd!

Henvisninger

Jette Hedegaard Kristoffersen (2007): Tegnsprog er et fuldgyldigt sprog. I: Sproget og de ordløse kunstarter, Modersmåls-Selskabets årbog fra 2007. Hans Reizel.

Skrevet af Anne Kjærgaard og Janne Boye Niemelä i 2018.

#Dansk tegnsprogs status

Relaterede

Dette site benytter funktionalitet, som ældre versioner af Internet Explorer ikke understøtter. Du bør derfor skifte eller opgradere din browser.
BurgerClose
Ordbog
Close
Close
Search