

Kort svar
Mange danske døve er tosprogede. Man er tosproget hvis man bruger to sprog i sin dagligdag, og de fleste døve i Danmark bruger både dansk tegnsprog og dansk i deres dagligdag.
Hvad vil det sige at være tosproget?
At være tosproget vil sige at man møder og har behov for to sprog. Den definition bruger bl.a. Jens Normann Jørgensen i Sprogs betydning for tosprogede børn.
Hvad mener man med at døve er tosprogede?
Når man siger at døve er tosprogede, mener man at danske døve bruger to sprog i deres dagligdag. Det foregår typisk ved at døve taler dansk tegnsprog, men læser og skriver dansk – fx i forbindelse med uddannelse og arbejde. Selvom nogle døve ikke taler dansk, behersker de altså sproget fordi de kan læse og skrive dansk. Personer med lettere hørenedsættelser kan også være tosprogede hvis de både kan tale (og læse og skrive) dansk og tale dansk tegnsprog.
Dansk tegnsprog og dansk – to forskellige modaliteter
På tegnsprog udtrykker man sig ved hjælp af håndbevægelser, mundbevægelser og andre former for gestik. Andre sprog, fx dansk, tysk og kinesisk, benytter sig af lyd. Dem kalder vi lydsprog. For at beskrive forskellen mellem tegnsprog og lydsprog kan man sige at sprogene bruger to forskellige modaliteter.
Henvisninger
- Jens Normann Jørgensen (2006): Sprogs betydning for tosprogede børn. I: Tosprogede børn i det danske samfund. S. 19-74.
Skrevet af Anne Kjærgaard og Janne Boye Niemelä i 2018.