Brevkasse: Hvor mange tegn er der på dansk tegnsprog?

Close

Kort svar
Det er umuligt at lave en præcis optælling. Vi ved dog at Ordbog over Dansk Tegnsprogs tegnbase indeholder ca. 8.900 forskellige tegn, og af dem står ca. 2.200 i Ordbog over Dansk Tegnsprog. Men der er højst sandsynligt mange flere tegn på dansk tegnsprog end det.

Hvorfor er det svært at tælle antallet af tegn på dansk tegnsprog?
Nogle af grundene til at det er vanskeligt at lave en optælling af antallet af tegn, er:

  • Samme tegn kan have forskellige betydninger (den slags ord kaldes homonymer). PROFESSIONEL i betydningen ’professionel’ og BETALE-SIG i betydningen ’at betale sig’ har meget forskellige betydninger, men de udføres ens. Er der så tale om et eller flere tegn?
  • Gamle tegn. Der er mange tegn der ikke længere bruges i dansk tegnsprog. Men de står i ældre ordbøger over dansk tegnsprog. Det gælder fx tegnet for ’adlyde’ i Ordbog i de døvstummes Tegnsprog fra 1926. Skal den slags tegn tælles med?
  • Sjældne tegn. Fx er vi tidligere blevet spurgt om vi kender tegnet STRIKKE for Herning. Vi har fundet et enkelt eksempel på tegnet i Ordbog over Dansk Tegnsprogs tegnbase. Men er det nok til at tegnet skal være med i en optælling over antallet af tegn?
  • Vanskeligheder ved at afgøre hvad der er et enkelt tegn, og hvad der er mange tegn. Det gælder fx proformen KIGGE. Der er flere tegn som udføres med samme KIGGE-proform (dog med forskellige bevægelser), fx ’at se på tv’, ’at give elevatorblikket’, eller ’vantro’.
  • Flertal, ental og andre modifikationer. Fx er HUS et tegn, men hvad med MANGE HUS+flertal. Tæller HUS+flertal som et selvstændigt tegn?

Hvad ved vi om antallet af tegn i dansk tegnsprog?
Selvom det er umuligt at lave en præcis optælling af antallet af tegn, kan vi godt sige lidt om hvor mange tegn vi ved der er.

Ordbog over Dansk Tegnsprogs tegnbase indeholder cirka 8.900 forskellige tegn. Det er medregnet de cirka 2.200 opslagsord der står i Ordbog over Dansk Tegnsprog.

Til sammenligning mener man at det danske sprogs samlede ordforråd er på over en million ord, og at mange voksne har et ordforråd på 50.000-70.000 ord (se https://sproget.dk/temaer/ord-og-bogstaver/antallet-af-ord-i-dansk). Så dansk tegnsprog indeholder sandsynligvis mange, mange flere tegn end man har registreret i Ordbog over Dansk Tegnsprogs tegnbase.

Skrevet af Anne Kjærgaard og Janne Boye Niemelä i 2018.

#Dansk tegnsprog i tal

Relaterede

Dette site benytter funktionalitet, som ældre versioner af Internet Explorer ikke understøtter. Du bør derfor skifte eller opgradere din browser.
BurgerClose
Ordbog
Close
Close
Search