Sprog i luften - hvad skal vi med dansk tegnsprog? (Arrangementet er afholdt)
Nordisk Sprogfest 2017 og Det Nordiske Tegnsprogsnetværk inviterer til to arrangementer om tegnsprog. Arrangementerne er gratis, og alle er velkomne.
Livet som tosproget – døve fortæller
Hvordan er det at være døv i et hørende samfund? Og hvilken rolle spiller tegnsprog samt talte og skrevne sprog for døve? De fleste nordiske døve er tosprogede, dvs. de behersker både det nationale tegnsprog, og de læser, skriver og taler måske også på det nationale majoritetssprog. Få fire små personlige beretninger om hvordan døve i Norden lever en hverdag med flere forskellige sprog. Der vil blive tolket mellem nordiske tegnsprog og dansk tale.
Tid og sted: 18. september kl. 14.-15 i Sunset-lounge på AROS.
Tilmeld dig ved at sende en mail til sprogfest@fnfnorden.org.
Hvad skal vi med tegnsprog?
Hvad betyder tegnsprog for døve og døves pårørende? Kom med til paneldebat med forskere i bl.a. tegnsprog, døvhed, cochleare implantater (CI) og tosprogethed blandt døve. Paneldeltagerne, der repræsenterer en række forskellige forskningsområder, vil komme med et lille oplæg med udgangspunkt i spørgsmålet om hvad tegnsprog betyder for døve og deres pårørende. Derefter vil der være debat mellem paneldeltagerne og mulighed for spørgsmål fra publikum. Der vil blive tolket mellem nordiske tegnsprog og dansk og norsk tale.
Paneldeltagere:
- Krister Schönström, Stockholms Universitet. Krister forsker bl.a. i svensk som andetsprog blandt døve, og i hvordan døve tilegner sig og udvikler de sprog de behersker.
- Patrick Stefan Kermit, Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet. Patrick forsker bl.a. i cochleare implantater (CI) og de udfordringer som døve og hørehæmmede børn har i den (såkaldt) inkluderende skole.
- Liz Adams Lyngbäck, Stockholms Universitet. Liz forsker bl.a. i hvordan det er at være forældre til et barn med cochleare implantater (CI).
- Lars Knudsen, Danske Døves Landsforbund (DDL). Lars er formand for Danske Døves Landsforbund og har masser af erfaringer og viden om døve, døves kultur og identitet – og herunder også viden om hvad tegnsprog betyder for døve.
Tid og sted: 18. september kl. 15.-16 i Sunset-lounge på AROS.
Tilmeld dig ved at sende en mail til sprogfest@fnfnorden.org.
En del af Aarhus Kulturhovedstad 2017
Arrangementerne er en del af Nordisk Sprogfest som bliver afholdt i forbindelse med at Aarhus er europæisk kulturhovedstad i 2017. Arrangørerne af debatten er Det Nordiske Tegnsprogsnetværk i samarbejde med Nordisk Sprogkoordination. Læs hele programmet for Nordisk Sprogfest.
Finansiering
Det Nordiske Tegnsprogsnetværk er delvist finansieret af Nordisk Ministerråd. Det Nordiske Tegnsprogsnetværks arrangementer ved Nordisk Sprogfest er finansieret af Nordisk Sprogkoordination.