

Der findes i alt otte forskellige tegnsprog i Norden. Historisk set er der tale om to sprogstammer som har udviklet sig sideløbende: Østnordiske tegnsprog og vestnordiske tegnsprog. Under østnordiske tegnsprog finder vi dansk, norsk, islandsk, færøsk og grønlandsk. Under vestnordiske tegnsprog finder vi svensk, finsk og finlandsvensk. Hvert nordisk tegnsprog har dog deres egne særpræg, deres egen grammatik og tegnforråd.
Udgivelsen er en redegørelse for hvorfor små sprog i Norden bør styrkes, og en oversigt over hvad der bidrager til et vellykket arbejde med at styrke dem. De små sprog tæller her oprindelige sprog, hovedsprog i selvstyrende områder og tegnsprog i Norden, herunder dansk tegnsprog. Afsnittet om tegnsprogene i Norden er skrevet af Johanna Mesch fra Stockholms Universitet. Du finder udgivelsen her.
Denne artikel er skrevet af Elisabeth Engberg-Pedersen, professor i nordiske studier og lingvistik ved Københavns Universitet, og er et kort rids over nordiske tegnsprogs udvikling og status igennem tiden. Den er skrevet på engelsk, og du finder artiklen her.