Coronategn

Close

Store samfundsomvæltende begivenheder har til alle tider sat aftryk i sproget. Det gælder også coronapandemien. Det har vi kunnet se i dansk (jf. indlægget Corona og artiklen Samfundssind, nødundervisning og knækbrød i Nyt fra Sprognævnet her), og det kan vi se i dansk tegnsprog. Nye tegn opstår og gamle tegn får nyt liv.

Vi har spurgt vores referencegruppe hvilke coronarelaterede tegn og håndstavninger de har lagt mærke til de seneste tre måneder, og det kom der nedenstående liste ud af. Vi fremlægger altså her de tegn vi har indsamlet, men kan ikke sige noget om hvor udbredt eller frekvent det enkelte tegn er i dansk tegnsprog.

Lidt over halvdelen af tegnene på listen er gamle tegn som blot har fået en gevaldig opblomstring under coronakrisen. Det gælder fx tegnene for genåbning, hamstre, øde/mennesketom og karantæne (KARANTÆNE-FYRE). Andre gamle tegn har fået udvidet deres betydning: Tegnene for bleg og isolation kan nu også betyde hhv. ’visir’ og ’karantæne’ (KARANTÆNE-ISOLATION). Et andet tegn der længe har været en del af dansk tegnsprog, er tegnet NETFLIX. Når det er blevet særligt hyppigt de seneste tre måneder, hænger det naturligvis sammen med at mange har set endnu flere film og serier på Netflix end ellers. Også tegnet for podcast og hele fem forskellige tegn(!) for TikTok vidner om hvad folk har bedrevet coronatiden med. Her er der tale om helt nye tegn: PODCAST-tegnet mener vi er indlånt fra ASL, evt. via norsk tegnsprog, mens i hvert fald nogle af de fem TIKTOK-tegn er opstået i dansk tegnsprog.

Andre nye tegn er fx HÅNDSPRIT, KARANTÆNE-BLOKERE 'karantæne', PANDEMI~1, PANDEMI~2 og ZOOM-VIDEOCHAT. Af nye sammensatte tegn kan nævnes SAMFUNDSSIND, EPIDEMI~1 (sat sammen af SMITTE^SPREDE-SIG), FORSAMLINGSFORBUD, SMITTETRYK og VÆRNEMIDLER. Endelig er det næppe overraskende at tegnet CORONAVIRUS 'corona(virus)' er nyt i dansk tegnsprog, ligesom det selvfølgelig er nyt at vi har haft behov for at håndstave covid-19. Tegnet for corona (eller korona som det også kan staves på dansk) har vi indlånt fra japansk tegnsprog – og det samme har tilsyneladende de fleste andre af verdens tegnsprog. Det er usædvanligt at et tegn spreder sig til så mange forskellige tegnsprog og bliver universelt, men der ligger også en usædvanlig situation til grund, som den verdensomspændende coronavirus må siges at være.

AFSTAND 'afstand'
BLIVE_HJEM 'blive hjemme'
BLOKERE-NOGEN 'være bange for at blive smittet'
CORONAVIRUS 'corona(virus)/korona(virus)'
COVID-19 'covid-19'
EPIDEMI~1 'epidemi'
EPIDEMI~2 'epidemi' (det kan også betyde 'sprede')
MEGEN-FOKUS-PÅ-SKÆRM 'omfattende skærmkiggeri'
FORSAMLINGSFORBUD 'forsamlingsforbud'
GENÅBNING 'genåbning'
GRADVIS-GENÅBNING 'gradvis genåbning'
HAMSTRE 'hamstre'
HÅNDSPRIT 'håndsprit'
KARANTÆNE-FYRE 'karantæne'
KARANTÆNE-ISOLATION 'karantæne' (det kan også betyde 'isolation')
KARANTÆNE-BLOKERE 'karantæne'
LIVE 'live'
MUNDBIND 'mundbind'
NETFLIX 'Netflix'
PANDEMI~1 'pandemi'
PANDEMI~2 'pandemi'
PODCAST 'podcast'
RESPIRATOR~1 'respirator'
RESPIRATOR~2 'respirator'
RESPIRATOR~3 'respirator'
RETNINGSLINJER~1 'retningslinjer'
RETNINGSLINJER~2 'retningslinjer'
RETNINGSLINJER~3 'retningslinjer'
SAMFUNDSSIND 'samfundssind'
SMITTE-FRA-PERSON-TIL-PERSON 'smitte fra person til person' (det kan også betyde 'virus')
SMITTEKÆDE 'smittekæde'
SPREDE-SMITTE~1 'sprede smitte'
SPREDE-SMITTE~2 'sprede smitte'
SMITTETRYK 'smittetryk'
TIKTOK~1 'Tiktok'
TIKTOK~2 'Tiktok'
TIKTOK~3 'Tiktok'
TIKTOK~4 'Tiktok'
TIKTOK~5 'Tiktok'
ÆG-TOM 'øde, mennesketom'
VIDEOSAMTALE 'videosamtale.
VISIR 'visir' (det kan også betyde 'bleg')
VÆRNEMIDLER 'værnemidler'
ZOOM-VIDEOCHAT 'Zoom'
WUHAN 'Wuhan'

Dette site benytter funktionalitet, som ældre versioner af Internet Explorer ikke understøtter. Du bør derfor skifte eller opgradere din browser.
BurgerClose
Ordbog
Close
Close
Search