Brevkasse: Kan man bruge tegnet ULOVLIG/ulovlig/ med betydningen ’ulovlig’?

Close

Kort svar
Tegnet ULOVLIG/ulovlig/ er ikke at finde i ordbøgerne. De fleste tegnsprogstalende i Afdeling for Dansk Tegnsprogs referencegruppe kender heller ikke til tegnet. Enkelte har set det brugt af ældre tegnsprogstalende.

Hverken ordbøgerne eller referencegruppen kender til det
Vi har kigget efter tegnet ULOVLIG/ulovlig/ i de fem ældre ordbøger der eksisterer over dansk tegnsprog (udgivet i 1871, 1907, 1926, 1967 og 1979), men tegnet findes ikke i nogen af ordbøgerne. Ordbog over Dansk Tegnsprog indeholder heller ikke tegnet.

Med udgangspunkt i information fra vores referencegruppe må vi konkludere at tegnet ikke er særligt almindeligt. Enkelte medlemmer af referencegruppen har dog i begrænset omfang set tegnet brugt af ældre tegnsprogstalende.

Der er andre og mere udbredte tegn med betydningen ’ulovlig’
Ingen af de fem ældre ordbøger indeholder noget tegn med betydningen ’ulovlig’. Men i Ordbog over Dansk Tegnsprog er der to tegn med betydningsangivelsen ’ulovlig’, nemlig U^VILKÅR/ulovlig/ og U^BETINGELSE/ulovlig/.

Det lader til at tegnet U^BETINGELSE/ulovlig/ med betydningen ’ulovlig’ er helt almindeligt blandt medlemmerne af referencegruppen.

Skrevet af Anne Kjærgaard og Janne Boye Niemelä i 2016

#Tegns betydning #Variation

Relaterede

Dette site benytter funktionalitet, som ældre versioner af Internet Explorer ikke understøtter. Du bør derfor skifte eller opgradere din browser.
BurgerClose
Ordbog
Close
Close
Search