Brevkasse: Hvornår fik vi tegnene for æ, ø og å – og hvem opfandt dem?

Close

Kort svar

Tegnene for æ og ø har i hvert fald eksisteret siden 1808 og er sandsynligvis meget ældre. Tegnet for å er opstået efter 1948 og er sikkert lånt fra svensk.

Tegnene for æ og ø

Tegnene for æ og ø kan ses på den ældste tegning vi har af det danske håndalfabet. Tegningen er lavet af Nikolaj Roosen i 1808.

Vi gætter på at man har haft æ og ø i det danske håndalfabet så længe man har haft et håndalfabet. Æ og ø er nemlig blevet brugt på dansk lige siden man omkring 1100 skiftede runerne ud med de latinske bogstaver, som vi stadig bruger i dag.

Tegnet for å

Tegnet for å er sandsynligvis opstået efter 1948. I 1948 blev bogstavet nemlig indført i det danske alfabet (før skrev man aa i stedet for å). Den første illustration vi har kunnet finde af tegnet for å, er fra 1967 i Håndbog i tegnsprog.

På svensk har man det samme tegn for å, og her har man i hvert fald brugt tegnet siden slutningen af 1800-tallet. Det tyder på at vi har lånt tegnet fra svensk.

Skrevet af Anne Kjærgaard og Janne Boye Niemelä i 2019.

Henvisninger

#Dansk tegnsprogs historie

Relaterede

Dette site benytter funktionalitet, som ældre versioner af Internet Explorer ikke understøtter. Du bør derfor skifte eller opgradere din browser.
BurgerClose
Ordbog
Close
Close
Search