Brevkasse: Hvornår bruger man tegnet MASSE/mange/?

Close

Kort svar
MASSE/mange/ står hverken beskrevet i de ældre ordbøger eller i Ordbog over Dansk Tegnsprog. Derimod er et tegn med en identisk udførelse bortset fra orienteringen (MANGE, som i stedet er med 5-hånden vendt opad) beskrevet i både de gamle ordbøger og Ordbog over Dansk Tegnsprog med betydningen ’mange’. Det tyder dog på at tegnet sjældent bruges.

Hverken ordbøger eller tegnbanker beskriver MASSE/mange/
Tegnet MASSE/mange/ er registreret i Ordbog over Dansk Tegnsprogs tegnbank. Tegnet er tildelt en glosse: MASSE (store bogstaver markerer at der er tale om navnet på et tegn – ikke et dansk ord; se siden om vores transskriptionssystem). Tegnet er kategoriseret som et tegn som ældre tegnsprogstalende bruger. Ordbogen indeholder dog ikke en beskrivelse af tegnet.

I de fem ældre ordbøger der eksisterer over dansk tegnsprog (udgivet i 1871, 1907, 1926, 1967 og 1979), står tegnet heller ikke.

MASSE/mange/ – måske en variant
Alle de ordbøger der er nævnt ovenfor, har dog et tegn der er identisk med MASSE/mange/ – bortset fra at orienteringen er anderledes. I tegnet MANGE vendes 5-hånden opad i stedet for nedad. I de ordbøger hvor der angives ækvivalenter, er den danske ækvivalent ”mange”. I Ordbog over Dansk Tegnsprog er en af betydningsangivelserne til dette tegn ’mange’. I de ældre papirordbøger har man formentlig haft begrænset plads og muligvis fravalgt varianter af de enkelte tegn af pladshensyn. Det kan derfor sagtens være at man har kendt til varianten med nedadvendte håndflader, men at man har fravalgt at tage den med i ordbogen fordi varianten med opadvendte håndflader har været mere almindelig.

Oftest brugt blandt ældre tegnsprogstalende
Med udgangspunkt i information fra vores referencegruppe kan vi konstatere at tegnet MASSE/mange/ bruges i meget begrænset omfang. De færreste medlemmer af referencegruppen bruger tegnet, medmindre de taler med ældre tegnsprogstalende. Nogle fra alle aldersgrupper fortæller dog at de kan bruge tegnet i nogle helt bestemte sammenhænge, nemlig:


1)
KLOKKE/klokke/ MASSE/mange/
Dansk: Klokken er mange.


Flere medlemmer af referencegruppen bruger tegnet i denne forbindelse.


2)
MASSE/for mange/ ÅR/år/ DENGANG/siden/ …
Dansk: For mange år siden …


I eksempel 2 bruges tegnet i forbindelse med en eventyrfortælling, og kun et enkelt medlem af referencegruppen fortæller at vedkommende bruger tegnet på den måde.

Desuden fortæller et yngre medlem af referencegruppen at tegnet kan bruges med et glimt i øjet; tegnet regnes som gammeldags af de fleste og ved at bruge et tegn som ligger udenfor ens normale stilregister, anlægger man en lidt ironisk stil.

Skrevet af Anne Kjærgaard og Janne Boye Niemelä i 2016

#Tegns betydning #Variation

Relaterede

Dette site benytter funktionalitet, som ældre versioner af Internet Explorer ikke understøtter. Du bør derfor skifte eller opgradere din browser.
BurgerClose
Ordbog
Close
Close
Search