Brevkasse: Hvor længe har det nuværende tegn for 'mor' eksisteret?

MORs alder

Close

Det nuværende tegn for mor kan ses i ordbogen ”De Døvstummes Haandalfabet og 280 af de almindeligste Tegn”. Denne ordbog blev udgivet i 1907, og vi kan derfor med sikkerhed sige at tegnet har eksisteret siden 1907. Det er dog med stor sandsynlighed ældre da tegn i mange tilfælde har været udbredte og etablerede i sprogsamfundet før de kommer med i en ordbog.

I den ældste ordbog over dansk tegnsprog fra 1871 (”De Dövstummes Haandalphabet samt et Udvalg af deres lettere Tegn sammenstillet, tegnet, graveret og udgivet af En Forening af Döv-stumme”) kan man ikke slå ’mor’ eller ’moder’ op, så måske er det MOR-tegn vi kender i dag, opstået i årene mellem de to nævnte ordbøgers tilblivelse.

MORs udseende gennem tiden

Close

Selvom vi ovenfor har behandlet det nuværende tegn for mor som et tegn der har været uforanderligt siden 1907, har det faktisk ikke altid været udført helt som i dag.

Det fremgår både af ordbogen fra 1907 og af ordbogen ”Ordbog i De Døvstummes Tegnsprog” fra 1926 at tegnet dengang blev udført med en buebevægelse, og at det blev artikuleret på tindingen (se hhv. billedet/beskrivelsen fra 1907-ordbogen og beskrivelsen fra 1926-ordbogen nedenfor).

Siden er artikulationsstedet blevet flyttet fra tindingen til panden, men bevægelsen er stadig en let buet streg. Det kan man se i ordbogen ”Håndbog i tegnsprog” fra 1967, se nedenfor.

Endelig – i ordbogen ”Dansk-Tegn Ordbog” fra 1979 – ligner tegnet det tegn vi kender og bruger i dag, dvs. en lige streg der tegnes over panden, se nedenfor.

Endelig – i ordbogen ”Dansk-Tegn Ordbog” fra 1979 – ligner tegnet det tegn vi kender og bruger i dag, dvs. en lige streg der tegnes over panden, se nedenfor.

Skrevet af Anne Sofie Hartling og Janne Boye Niemelä i 2021.
Henvisninger
De Dövstummes Haandalphabet samt et Udvalg af deres lettere Tegn sammenstillet, tegnet, graveret og udgivet af En Forening af Dövstumme. København, Th. Michaelsen, 1871. Jørgensen, Johs. (udg.): De døvstummes Haandalfabet og 280 af de almindeligste Tegn. København, 1907.Døvstumme-Raadet (udg.): Ordbog i De Døvstummes Tegnsprog. København, 1926.Danske Døves Landsforbund (udg.): Håndbog i Tegnsprog. København, 1967.Danske Døves Landsforbund (udg.): Dansk-Tegn Ordbog. København, 1979.

Skrevet af Anne Sofie Hartling og Janne Boye Niemelä i 2021.

Henvisninger

  • De Dövstummes Haandalphabet samt et Udvalg af deres lettere Tegn sammenstillet, tegnet, graveret og udgivet af En Forening af Dövstumme. København, Th. Michaelsen, 1871.
  • Jørgensen, Johs. (udg.): De døvstummes Haandalfabet og 280 af de almindeligste Tegn. København, 1907.
  • Døvstumme-Raadet (udg.): Ordbog i De Døvstummes Tegnsprog. København, 1926.
  • Danske Døves Landsforbund (udg.): Håndbog i Tegnsprog. København, 1967.
  • Danske Døves Landsforbund (udg.): Dansk-Tegn Ordbog. København, 1979.

#Dansk tegnsprogs historie #Ordbøger #Tegns betydning

Relaterede

Dette site benytter funktionalitet, som ældre versioner af Internet Explorer ikke understøtter. Du bør derfor skifte eller opgradere din browser.
BurgerClose
Ordbog
Close
Close
Search