Brevkasse: Har vi tegn som vi har lånt fra andre tegnsprog, men som har ændret betydning i dansk tegnsprog?

Close

I dansk tegnsprog finder man en del tegn der er lånt fra andre tegnsprog, ikke mindst fra svensk tegnsprog og fra ASL. Indlånte tegn kan – ligesom indlånte ord – med tiden blive så integrerede i modtagersproget at de begynder at blive anvendt på nye måder. Ofte ser man at betydningen af tegnet/ordet får udvidet eller indskrænket sin betydning i forhold til udgangspunktet.

I dansk har man fx lånt ordet city fra engelsk hvor det betyder ’by’, men på dansk bruges det om ’den centrale del af en større by, altså om en storbys ’centrum’.

Som eksempel fra dansk tegnsprog kan vi nævne et lån fra ASL: DEPARTEMENT. Tegnet DEPARTEMENT har fået indskrænket sin betydning på dansk tegnsprog: I ASL kan det nemlig anvendes i mange forskellige kontekster, dvs. om mange forskellige typer af afdelinger, mens det i dansk tegnsprog kun kan bruges om den administrative afdeling som er en ministers ledelsesorgan.

Har du eksempler på tegn som vi har lånt fra andre tegnsprog, men bruger med en anden betydning eller i en anden sammenhæng på dansk tegnsprog, så send dem gerne til os på dansktegnsprog@dsn.dk eller skype os på dansktegnsprog.dsn.

Skrevet af Anna Sofie Hartling og Janne Boye Niemelä 2020.

#Andre tegnsprog #Tegns betydning

Relaterede

Dette site benytter funktionalitet, som ældre versioner af Internet Explorer ikke understøtter. Du bør derfor skifte eller opgradere din browser.
BurgerClose
Ordbog
Close
Close
Search