Brevkasse: Har man altid brugt det tegn for politi som man bruger i dag?

Close

I ældre ordbøger over dansk tegnsprog kan vi se at der gennem tiden har været andre tegn for politi end det vi bruger i dag. I ordbogen fra 1907 var tegnet en c-hånd som illustrerer hjelmen (Jørgensen 1907). I ordbogen fra 1926 var tegnet en baby-c-hånd som ligeledes illustrerer hjelmen (Døvstumme-Raadet 1926). På de ca. 20 år har håndformen altså ændret sig fra c-hånd til baby-c-hånd.

I dag – omtrent 100 år senere – siger man politi med dette tegn POLITI. Artikulationsstedet ser således ud til at have flyttet sig fra issen til tindingen. Det skal dog bemærkes at det er lidt svært at afkode ikke mindst billedet og beskrivelsen fra 1907-ordbogen af hvordan tegnet præcist udføres, og det kan derfor være vi tager fejl. Se i udklippene nederst på siden om du er enig i vores afkodning (de to første udklip er fra 1907-ordbogen, og det sidste er fra 1926-ordbogen). Stilling 19, som nævnes i udklippet fra 1926-ordbogen, betyder i øvrigt baby-c-hånd.

Det fremgår af opslaget Politi i ordbogen fra 1926 at der på det tidspunkt var endnu et tegn for politi. Det udføres ved at ”Pegefingrene sættes mod Brystet først ved Skuldrene, saa lidt længere nede og igen lidt længere nede (= Knapperne)” (Døvstumme-Raadet 1926). Her på Afdeling for Dansk Tegnsprog har vi talt med nogle fra vores referencegruppe om dette tegn, og det viser sig at der er nogle som genkender det fra deres forældres sprogbrug.

Skrevet af Anna Sofie Hartling og Janne Boye Niemelä i 2020.

#Dansk tegnsprogs historie

Relaterede

Dette site benytter funktionalitet, som ældre versioner af Internet Explorer ikke understøtter. Du bør derfor skifte eller opgradere din browser.
BurgerClose
Ordbog
Close
Close
Search