Brevkasse: Er tegnet EKSISTENS med tungebevægelser ved at forsvinde?

Tegnets definition

Close

Tegnet EKSISTENS på dansk tegnsprog kan ifølge Ordbog over Dansk Tegnsprog bruges til at angive at noget findes, er til eller befinder sig et sted, eller i betydningen at man ejer eller har noget. Mundbevægelsen for tegnet er beskrevet som [ar], men der er ikke nogen nærmere beskrivelse af tungens bevægelse i tilknytning til tegnet uanset om det bruges i den ene eller anden betydning.

Tungens bevægelse

Close

Vi er blevet spurgt om man stadig anvender tungebevægelsen, hvor tungen enten bevæges fra side til side eller op og ned i forbindelse med tegnet EKSISTENS. Det spørgsmål har vi sendt videre til vores referencegruppe hvor næsten alle svarer at de stadig anvender denne tungebevægelse i forbindelse med tegnet EKSISTENS. Vi har også spurgt ind til om de anvender bevægelsen fra side til side eller op og ned. Her svarer en stor del at de anvender bevægelsen fra side til side, mens nogle enkelte bruger bevægelsen der går op og ned.

Bruges tungebevægelsen så altid ved udførsel af tegnet EKSISTENS?

Close

Nej, det gør den tilsyneladende ikke, og det kan være en af årsagerne til vores spørgers undren. I vores referencegruppe er der forholdsvis stor enighed omkring hvornår tegnet kan udføres med og uden tungebevægelse. Fx ved sætningen PEG_ROM_EKSISTENS_FLOT_BYGGE_HUS (dansk: ’I Rom er der flotte bygninger.’) hvor alle er enige om at tegnet EKSISTENS ikke skal ledsages af tungebevægelsen. Til gengæld er der også udbredt enighed om at sætningen DENGANG_AMT_EKSISTENS_NU_FJERNE (dansk: ’Før havde vi amter, nu er de afskaffet.’) kan ledsages af tungebevægelsen. Vi har prøvet at se på om der er en sammenhæng mellem brug af tungebevægelsen og om tegnet bliver anvendt i den ene eller den anden betydning. Det har vi en formodning om at der er, men vi har bare endnu ikke fundet nogen egentlig systematik.

Så det vi kan konkludere på nuværende tidspunkt er at tegnet med den beskrevne tungebevægelse stadig bliver anvendt i dansk tegnsprog, og at den sidegående bevægelse er mere udbredt end bevægelsen der går op og ned.

Skrevet af Elisabeth Holm Hansen og Janne Boye Niemelä i 2022.

Henvisning

  • Samtaler med Afdeling for Dansk Tegnsprogs referencegruppe

#Tegns betydning

Relaterede

Dette site benytter funktionalitet, som ældre versioner af Internet Explorer ikke understøtter. Du bør derfor skifte eller opgradere din browser.
BurgerClose
Ordbog
Close
Close
Search