Brevkasse: Er mundbevægelser en vigtig del af dansk tegnsprog?

Typer af mundbevægelser

Close

På dansk tegnsprog er der forskellige typer af mundbevægelser. I Ordbog over Dansk Tegnsprog er der registreret 54 særlige mundbevægelser såsom [bo], [paf], <tungen ud> og <trutmund> (jf. www.tegnsprog.dk; klik på Oversigter i menuen og derefter på Mundbevægelser).

Udover disse 54 er der også mundbevægelser der følger udtalen af danske ord som fx i SOL/STOL og DRENG.

Mundbevægelser kan ændre et tegns betydning

Close

Sommetider er det alene mundbevægelsen der ændrer et tegns betydning. Et eksempel herpå er tegnene PROFESSIONEL og BETALE-SIG hvor håndbevægelserne er de samme, men hvor mundbevægelserne adskiller sig fra hinanden. Et eksempel på et tegn med samme håndbevægelse, men forskellige mundbevægelser der giver en nuanceforskel i betydningen, er TÆT-PÅ. Dette tegn kan udføres både med mundbevægelsen [o] og med en mundbevægelse der følger udtalen af ordet heldig. Med mundbevægelsen [o] bruges TÆT-PÅ i konteksten ”Det var tæt på/på et hængende hår, men heldigvis gik det godt!”, og med mundbevægelsen heldig bruges tegnet snarere om at ’noget er heldigt/nogen er heldig; at noget lykkes for nogen’.

Mundbevægelser som definerer hvordan handlingen bliver udført

Close

Nogle mundbevægelser fungerer som adverbialer, dvs. de siger noget om hvordan fx en handling bliver udført. Det er mundbevægelser som [i], [lala] og <trutmund> osv. Eksempelvis udtrykker tegnet SKRIVE med mundbevægelsen [i] at der bliver skrevet derudaf, og at personen der skriver, oplever en vis form for stress, tegnet SKRIVE med mundbevægelsen <trutmund> udtrykker derimod at en person skriver i ro og mag, og endelig udtrykker tegnet SKRIVE med mundbevægelsen [lala] at den skrivende finder det legende let og/eller nyder at skrive. Dermed har de mundbevægelser der – som en form for adverbialer – knytter sig til et andet tegn, en stor betydning for hvordan modtageren forstår det der bliver fortalt, fx handlingen i en fortælling. Alt i alt kan vi konstatere at mundbevægelser spiller en vigtig rolle i dansk tegnsprog.

Hvordan er det med mundbevægelser på andre tegnsprog?

Close

Det ved vi faktisk ikke. Det kan ikke udelukkes at der findes tegnsprog hvori mundbevægelser ikke spiller en betydningsfuld rolle. Skriv gerne til os om jeres erfaringer på dette område fra andre tegnsprog. Vi tror dog at mundbevægelser er vigtige i de fleste tegnsprog, og vi ved i hvert fald at de i dansk tegnsprog er ret afgørende.

Skrevet af Anna Sofie Hartling og Janne Boye Niemelä i 2022.

#Grammatik #Tegns betydning

Relaterede

Dette site benytter funktionalitet, som ældre versioner af Internet Explorer ikke understøtter. Du bør derfor skifte eller opgradere din browser.
BurgerClose
Ordbog
Close
Close
Search