Brevkasse: Er det forkert at bruge tegnet SØRGE-FOR~1 når man fx vil sige at man ordner noget?

Close

Kort svar
Man kan sagtens bruge bruge SØRGE-FOR~1 selv om tegnet ser ud som om man er ked af noget, altså sørger. Man kan også bruge SØRGE-FOR~2, ORDNE eller LEDE-EFTER i betydningen ’ordne’. Alle de fire tegn er med i Ordbog over Dansk Tegnsprog, dvs. tegnene er helt almindelige på dansk tegnsprog.

Dansk tegnsprog er påvirket af skrevet dansk
På dansk tegnsprog kender vi flere eksempler på at danske ord der ligner hinanden på skrift, udtrykkes med det samme tegn på dansk tegnsprog. Det gælder fx PREMIERE (hvor man bruger det samme tegn som det der betyder ’præmie’, PRÆMIE), og SLAGELSE (hvor man bruger det sammen tegn som det der betyder ’slagte’, SLAGTE). Det samme er på spil i tegnene OFFER og OFFENSIV.

Det viser at danske døve bruger det danske skriftsprog som en resurse når de skal udtrykke sig på dansk tegnsprog – og det er der ikke noget hverken noget forkert eller mærkeligt ved.

Afstemning: Hvad gør talere af dansk tegnsprog når de skal sige ”sørge for”?
På Afdeling for Dansk Tegnsprog har vi lavet en lille undersøgelse af hvordan talere af dansk tegnsprog siger ”sørge for”. Vi spurgte på Facebook hvilket tegn folk typisk bruger når de siger ”sørge for”. Folk kunne vælge mellem 4 svarmuligheder:

• SØRGE-FOR~1
• SØRGE-FOR~2
• LEDE-EFTER
• ORDNE

Man kunne godt sætte kryds ved flere af mulighederne. I alt 85 personer svarede.

• 13 personer svarede at de typisk bruger SØRGE-FOR~1
• 62 personer svarede at de typiske bruger SØRGE-FOR~2. Flere af dem fortalte også at de tilføjer et selvstændigt tegn for for, dvs. de siger SØRGE-FOR~2^for(M).
• 10 personer svarede at de typisk bruger LEDE-EFTER
• 21 personer svarede at de typisk bruger ORDNE
• 7 personer svarede at de bruger andre tegn end dem de kunne vælge mellem.

Afstemningen viser altså at SØRGE-FOR~2 er det mest almindelige, men man skal huske at det er meget få personer der har deltaget, og at folk ikke altid gør det de tror de gør. Det vil sige at man godt kan være ret sikker på at man bruger et bestemt tegn, men det kan godt være at man tager fejl – og faktisk ikke er bevidst om at man bruger et helt andet tegn.

Skrevet af Anne Kjærgaard og Janne Boye Niemelä i 2018.

#Tegns betydning #Variation

Relaterede

Dette site benytter funktionalitet, som ældre versioner af Internet Explorer ikke understøtter. Du bør derfor skifte eller opgradere din browser.
BurgerClose
Ordbog
Close
Close
Search