Vis alle tekster på sitet

Sprogspørgsmål: Må man bruge det traditionelle danske tegn for 'Polen'?

Close

Må man godt bruge det traditionelle danske tegn for 'Polen' selvom det betyder ’bøsse’ på polsk tegnsprog? Og hvad med tegnet for 'Hamburg'? Tegnet betyder jo også ’luder’ på dansk tegnsprog?

Kort svar

Der er ikke nogen der kan forbyde de traditionelle danske tegn POLEN~1 og HAMBORG~1. Man skal dog være opmærksom på at det kan være stødende for nogle at man bruger de traditionelle tegn. Hvis man vil undgå at fornærme eller såre nogen, kan man vælge at bruge de alternative tegn POLEN~2 og HAMBORG~2.

POLEN~1 – debat om det traditionelle danske tegn

Det traditionelle danske tegn POLEN~1 betyder tilfældigvis ’bøsse’ på polsk tegnsprog. Derfor er der mange – bl.a. polakker der bor her i Danmark – der ikke bryder sig om det traditionelle danske tegn. En del talere af dansk tegnsprog vælger at løse problemet ved at bruge det polske tegn for 'Polen', nemlig POLEN~2. På den måde undgår man at såre eller fornærme nogen.

POLEN~1 – brug af det traditionelle danske tegn

Afdeling for Dansk Tegnsprog har etableret en referencegruppe som vi fx kan diskutere brugen af forskellige tegn med. Vi har spurgt referencegruppen om de bruger det traditionelle danske tegn POLEN~1. Nogle medlemmer af referencegruppen bruger ikke det traditionelle danske tegn fordi de er opmærksomme på at det kan virke stødende. I stedet bruger de det polske tegn for 'Polen', nemlig POLEN~2.

HAMBORG~1 – det traditionelle danske tegn

Traditionelt har man på dansk tegnsprog brugt tegnet for 'luder' for byen Hamborg. Det skyldes formentlig at der gennem tiderne har været et ret livligt prostitutionsmiljø i byen. Folk der ikke taler dansk tegnsprog, vil næppe opfatte tegnet som fornærmende, de færreste vil jo kende til det danske tegn for 'luder'. Hvis man vil undgå de negative associationer, kan man vælge at bruge det tyske tegn for byen, nemlig HAMBORG~2.

Blandt medlemmerne af vores referencegruppe lader det til at det traditionelle danske tegn HAMBORG~1 er på retur; flere af medlemmerne bruger det tyske tegn for byen.

ITALIEN~1 det traditionelle danske tegn

Det traditionelle danske tegn ITALIEN~1 er identisk med et gammelt dansk tegn for kriminel. De negative associationer er tilsyneladende mindre stærke her end ved det traditionelle danske tegn POLEN~1. Det kan være fordi der er mange der ikke ved at tegnet ITALIEN~1 også er et gammelt tegn for kriminel.

Tegnet for 'Danmark' på amerikansk tegnsprog – minder om det danske tegn DUM

På amerikansk tegnsprog (ASL) minder tegnet for 'Danmark' om det danske tegn DUM. Hvis man føler sig stødt af tegnet, kan man naturligvis gøre opmærksom på det når man taler med personer der taler ASL. På den anden side er det vigtigt at huske at ligheden mellem det danske tegn DUM og ASL-tegnet for 'Danmark' er en ren tilfældighed – ikke udtryk for en holdning om at danskere er specielt dumme.

Skrevet af Anne Kjærgaard og Janne Boye Niemelä i 2017.

#By- og landetegn

Relaterede

Dette site benytter funktionalitet, som ældre versioner af Internet Explorer ikke understøtter. Du bør derfor skifte eller opgradere din browser.
BurgerClose
Ordbog
Close
Close
Search